Tuny koření: Góly, facky a stominutový fotbálek

11.05.2010 11:06

Lhota - Tak tohle tady dlouho nebylo. Fotbalový duel I. A třídy mezi Lhotou a Vraným skončil 3:3, přesto poražení byli. Tím největším pak fotbal jako takový. Nicméně střetly se dvě vesnice v okresním derby a stalo se to, co se občas v takových duelech stává. Vzplály emoce, bouchly saze, létaly urážky nejtvrdšího kalibru, posléze i pěsti. Ani přivolaná hlídka Policie ČR tomu nedovedla zabránit.

K zápasu jen stroze. V první části kralovala Lhota a dvěma pěknými trefami Vitáska vedla 2:0. Vranští ovšem ve druhé části vystřídali Volfa s Rešlem, ti hru oživili a výsledkem byl obrat na 2:3. Třetí branku dával Bauer už v první minutě nastaveného času. Jenže domácí Procházka po chvíli proměnil TK a body se dělily.

Mezitím se však udála spousta důležitých věcí. První už v poločase, když jeden ze skupiny vranských fanoušků strčil do hlavního rozhodčího Bartůška a pořadatelé zavolali Policii ČR. „Policii jsme požádali o pomoc právě z toho důvodu, že byla ze strany příznivců hostí vážně ohrožena bezpečnost jednak aktérů utkání, ale právě i pořadatelské služby. V dané situaci byla jedinou možnou,“ vysvětlil neobvyklý krok sekretář Lhoty Martin Chadima.

Hlavní sudí se zjevně naštval na hosty a druhou půli jim nedaroval vůbec nic. Jeho vrchol přišel v závěru. Normální hrací dobu totiž přetáhl podle mnohých až o 13 minut (podle jiných o deset, přitom velké prodlevy ve hře nebyly) a atmosféra samozřejmě houstla dál. A nevyhnutelně spěla k tomu, že po závěrečném hvizdu na sebe oba tábory narazily a ani policie nezabránila létání pěstí, hlavičkám a dokonce ani ráně do úst ženy.

„Pravka je, že k vysoké míře emocí přispěli hlavní měrou příznivci hostujícího týmu. Fandit je věc jedna, zůstat člověkem věc druhá,“ řekl Martin Chadima, zatímco Josef Jenč rámusil hlavně na výkon rozhodčího Bartůška.

„Závěrečný spor byl nechutný, sport zaplakal a já snad nikdy nic podobného nezažil,“ kroutil hlavou asistent trenéra hostů, podle něhož si rozhodčí vylil zlost za napadení fanouškem na mužstvu. „Hráči za to přece nemohou a nám jeho rozhodnutí potvrdil i asistent Hodek. Můj kolega Břetislav Wozniak říkal, že nic podobného nezažil, a to prošel s fotbalem vyšší soutěže a trénoval i v Polsku,“ zlobil se Jenč, podle něhož je specifikem Kladenska velká nevraživost mezi místními kluby. „Já bydlím v severních Čechách a tam si spíš pomohou. Tady hraje hlavní roli až nenávist,“ hlesl.

K incidentu se vyjádřila i mluvčí Policie ČR v Kladně Jana Šteinerová. Zajímavé je, že hlídka přivolaná ze Stochova uvedla ve své zprávě jen to, že došlo k verbálnímu napadání obou táborů. „Přivolal nás pořadatel, že prý došlo k napadení rozhodčího. Na místě ale hlídka zjistila, že napadení vážné nebylo, přesto počkala do konce zápasu. Na konci opět došlo k výměně názorů, ale ne tak vážné, aby museli zasáhnout,“ uvedla Jana Šteinerová.

Lhota – Jochman 3:3 (2:0). Branky: 10. a 26. Vitásek, 90. (+3) Procházka – 70. Volf, 80. Maliňák, 90. (+1) Bauer. Rozhodčí: Bartůšek.

Lhota: Šimek - Kolář, Adam, Asník, Jiránek – Abrhám, Mantlík, Mačura, Procházka – Zadák (46. Bureš), Vitásek (78. Rác).

Vraný: Jochman – Šafránek (70. Suchý), Kalík, David, Maliňák – Mrvík, Matoušek, Sedláček, Trejbal (46. Volf) - Bauer, Urban (67. Lubas).